PROSTATE
Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biridir. Hastalığın tedavisi için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Ancak tedavi şekline karar verilebilmesi için, ameliyat mı yoksa ilaç mı veya ışın tedavisi mi; hastalığın ne kadar yaygın olduğunun bilinmesi gerekir.
Hastalığın evresinin bilinebilmesi için BT, MR, kemik sintigrafisi gibi yöntemler kullanılabilir. Ancak bunların hiçbirisi yeteri kadar başarılı değildir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalında üretilen bir ilaçla yapılan ve yeni kullanılmaya başlayan PSMA-PET yöntemi ile tüm vücut görüntülenebilir ve hastalıklı dokular tespit edilebilir hale gelmiştir. Hastalığın durumu çok daha kolay ve daha doğru olarak yapılabilmektedir. Bu yöntem halen dünyada çok az yerde kullanılabilmektedir. Halen araştırma amacıyla kullanılmaktadır.
Prostat kanseri bazen bütün tedavilere rağmen ilerleyebilir. Hastalarda PSA yükselir. Metastazlara bağlı olarak kemik ağrıları gelişebilir. Bu durumdaki hastalara atom (LU-177-PSMA) tedavisi uygulanabilir. Almanya’dan sonra Türkiye’de ilk kez tarafımdan uygulanmıştır. Son 1.5 yılda çok sayıda hastaya uygulanmıştır. Bilinen hiçbir yan eksisi yoktur. Hastalarda saç dökülmesi, bulantı, kusma, halsizlik gibi olumsuz yan etkiler oluşturmaz. Tedavi edilen hastaların %80’den fazlasında ağrıları ya geçmiştir, ya da azalmıştır. Tedavi edilen %85’den fazla hastada PSA değerleri belirgin bir şekilde düşmüştür. Hastalar bu tedaviyi alırken diğer tedavileri de alabilir. Atom tedavisinden sonra kemoterapi veya radyoterapi de alabilirler.